Utilizarea corectă a compușilor antiinflamatori care pot fi eliberați fără prescripție medicală
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pe scară largă pentru ameliorarea durerii și inflamației, iar multe dintre ele sunt disponibile fără prescripție medicală, în doze fără prescripție medicală (OTC) (Thomas, 2002). AINS acționează împotriva inflamației, dar nu conțin steroizi. AINS eliberate fără prescripție medicală sunt utilizate în tratamentul multor tipuri diferite de durere, cum ar fi durerile de cap, durerile menstruale și durerile de dinți. AINS pot, de asemenea, să reducă febra (InformedHealth, 2016).
AINS inhibă acțiunea enzimelor cunoscute sub numele de ciclooxigenaze (COX). Enzimele COX sunt implicate în principal în producția de prostaglandine. Există două tipuri de COX: tipul 1 (COX-1) reglează producția de prostaglandine care asigură protecția și sănătatea peretelui intern al stomacului și tipul 2 (COX-2) care produce în schimb prostaglandinele responsabile de simptome precum durere și febră (InformedHealth, 2016).
Deoarece AINS acționează ca inhibitori ai ambelor tipuri de COX, pot oferi o ameliorare eficientă a durerii, dar ar putea provoca complicații sau efecte secundare. Prin acțiunea asupra COX-2, acestea sunt eficiente în reducerea inflamației, durerii și febrei; prin acțiunea asupra COX-1, acestea ar putea produce efecte secundare, în special implicând tractul gastro-intestinal (InformedHealth, 2016), variind de la dispepsie la ulcer și sângerări gastro-intestinale (Thomas, 2002). AINS care inhibă selectiv COX-2 au fost dezvoltate în încercarea de a reduce aceste efecte; studiile confirmă faptul că aceste medicamente au într-adevăr o incidență redusă a toxicității gastroduodenale (Dickman A., 2004).
Pentru a evita efectele secundare, este esențială utilizarea corectă a AINS de tip OTC. În general, administrarea celei mai mici doze eficiente este una dintre modalitățile adecvate de reducere a riscului de reacții adverse. AINS nu trebuie utilizate mai mult de câteva zile la rând, iar doza maximă zilnică specificată nu trebuie depășită (InformedHealth, 2016). Prospectul conține informații detaliate, dar consilierea unui medic sau a unui farmacist este întotdeauna adecvată și recomandabilă atunci când sunt necesare informații suplimentare (InformedHealth, 2016). Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu risc crescut de complicații, cum ar fi pacienții cu unele boli gastro-intestinale sau care iau medicamente precum corticosteroizi, doze mici de acid acetilsalicilic sau anticoagulante sau pacienții care utilizează AINS frecvent sau regulat (InformedHealth, 2016).
Datele din studii bine controlate privind riscul gastro-intestinal lipsesc. Un studiu amplu care urmărește să ofere unele estimări ale efectelor secundare gastrointestinale ale AINS folosite atât ca urmare a recomandării medicilor, cât și auto-administrate în populația generală din SUA, a demonstrat că puțini pacienți care utilizează AINS au raportat simptome gastrointestinale medicilor lor; ei se auto-tratează mai des cu medicamente gastro-intestinale de tip OTC (Thomas J, 2002).
Astfel, practicienii ar trebui să solicite informații de la pacienți despre utilizarea tuturor medicamentelor OTC, inclusiv tratamente complementare și alternative, care pot fi legate de simptomele gastrointestinale și alte simptome legate de utilizarea AINS (Thomas J, 2002). Farmaciștii pot ajuta cu siguranță pacienții în utilizarea corespunzătoare a AINS, reducând astfel riscul de reacții adverse. (Smith J, 2009). Utilizarea pe scară largă și accesibilitatea AINS de tip OTC pot determina pacienții să își asume în mod eronat o siguranță ideală a acestor medicamente, dar există încă o mare nevoie de precauțieîn ceea ce privește interacțiunile medicamentoase și efectele adverse, în special în populațiile de pacienți cu risc ridicat (Smith J., 2019 ).
Referințe bibliografice
- Dickman A, Ellershaw J. NSAIDs: gastroprotection or selective COX-2 inhibitor? Palliat Med. 2004 May;18(4):275-86.
- org - Using medication: The safe use of over-the-counter painkillers. 2016. Update, 2020. IQWIG, Cologne (Germany).
- Smith J. Pharmacist consultation for self-care with NSAIDs, US Pharm, 2009;34(4)(OTC Suppl):3-7.
- Thomas J, Straus WL, Bloom BS. Over-the-counter nonsteroidal anti-inflammatory drugs and risk of gastrointestinal symptoms. Am J Gastroenterol, 2002;97(9):2215–2219.