Durerea în gât

Pacienții pot descrie diferit durerea la nivel faringian: durere în gât, gât uscat, gât iritat, usturime în gât, senzație de arsură, dureri și/sau dificultăți la înghițire.

Durerea în gât este un simptom des întâlnit în sezonul de rece, și îndeosebi când schimbările bruște de temperatură sunt frecvente. Durerea în gât poate fi cauzată de o infecție ușoară, care poate crea neplăceri cu impact în viata de zi cu zi. De cele mai multe ori, durează câteva zile.

Uneori, durerea în gât poate fi trecătoare: multe iritații ale gâtului se datorează pur și simplu condițiilor de mediu, cum ar fi smogul pe care îl respirăm sau inhalarea vaporilor și a noxelor. Fumatul este o altă cauză majoră de iritație a gâtului. Alți factori de risc pot fi băuturile sau alimentele prea calde, aerul excesiv de uscat sau, dimpotrivă, prea umed.

 

Remedii

Remediile recomandate în special atunci când durerea în gât este un simptom ușor, datorat anumitor condiții de mediu:

  • evitarea consumului de alcoolul și fumatul
  • consumul de lichide, în special băuturi calde
  • consumul de legume și fructe bogate în vitamina C și minerale
  • gargare pentru calmarea iritației
  • evitarea schimbărilor bruște de temperatură
  • în cazul în care durerea în gât este însoțită de febră, se recomandă repausul la pat, într-un mediu neîncălzit excesiv și umidificat bine.

 

Tratament

Formele ușoare de durere în gât, de obicei de origine virală, pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală. În aceste cazuri, pot fi utile  produsele cu efect antiinflamator, analgezic și anestezic local, care pot fi sub formă de pastile, spray-uri sau ape de gură.

Atunci când nu este vorba de o durere în gât trecătoare, după caz ​​pot fi utile:

  • în caz de febră: antipiretice care conțin, de exemplu, acid acetilsalicilic sau paracetamol, singure sau în combinație cu vitamina C
  • antiinflamatoare locale, sub formă de pastile de supt sau spray-uri
  • sau antibiotice atunci când se dovedește că există o suprainfecție bacteriană

Dar înainte de a lua orice tip de medicament, medicul trebuie să evalueze fiecare simptom.

Când să ne adresăm medicului

Durerea în gât afectează în principal copiii: în general, aceasta dispare în câteva zile, fără să lase urmări. Acțiunea unui virus este un bun prilej pentru a permite sistemului imunitar să își construiască mecanisme de apărare pentru a fi capabil să îl învingă în cazul în care ar apărea din nou.

Chiar și durerea în gât cauzată de o infecție bacteriană cu streptococ se tratează în decurs de câteva zile. În unele cazuri, totuși, durerea de gât poate fi un simptom al unor boli mai grave. Trebuie să se consulte un medic în cazul în care:

  • durerea în gât nu trece și nici nu se atenuează după 3-4 zile de la apariție
  • este violentă și este însoțită sau urmată de febră ridicată
  • persoana are dificultăți mari de înghițire sau respirație
  • se manifestă doar într-o zonă laterală a gâtului
  • este însoțită de erupții cutanate.

 

Prevenire

O dietă bogată în legume și fructe este cea mai bună pentru a preveni durerea în gât. Vitaminele A și C stimulează și întăresc sistemul imunitar. Sunt de preferat legumele portocalii sau galbene, cum ar fi morcovii și dovleacul, întrucât conțin beta caroten din care organismul extrage vitamina A. Citricele (portocale, lămâi, mandarine și grepfrut) și kiwi sunt bogate în vitamina C.

Multe iritații ale gâtului se pot datora pur și simplu condițiilor de mediu. În aceste cazuri, pentru a evita afecțiunea, pot fi utile unele măsuri de precauție:

  • în timpul lunilor de iarnă aerul este foarte uscat în apartamente datorită încălzirii. Prin urmare, este util să se mențină o bună umiditate în camere (dar fără a exagera!), prin deschiderea frecventă a ferestrelor și folosirea unui umidificator, sau prin amplasarea pe calorifere a unor tăvițe cu apă. Temperatura ideală nu trebuie să depășească 20°C.
  • nu trebuie consumate alimente sau băuturi prea calde, care pot irita mucoasele
  • trebuie evitat fumul de țigară în încăperi închise.