Durerile osoase şi articulare
Pe lângă durerile musculare şi reumatice, există şi dureri osoase şi articulare, respectiv osteoporoza (durere osoasă), precum și fracturile şi artroza (dureri articulare).
Durerile osoase obișnuite apar adesea mai ales la persoanele mai în vârstă, fiind cauzate de artroza în care se observă apariția unui proces degenerativ care afectează iniţial cartilajul articulaţiilor, afectând ulterior treptat şi osul, sinoviala şi capsula. Artroza este o afecţiune de natură cronică care afectează în principal șoldul, genunchii, coloana vertebrală, umarul si gleznele, provocând durere de obicei mai intensă dimineața, dar care, în formele mai avansate, devine practic neîntreruptă; de asemenea, durerea este asociată cu o capacitate redusă de mișcare care poate duce la imobilitate. Aceasta se tratează cu analgezice, antiinflamatorii și mai ales cu terapii fizice (gimnastică, masaje etc...); în formele mai avansate, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a înlocui articulația afectată cu o proteză. Din fericire, un procent remarcabil de cazuri de dureri osoase este rezultatul unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi sedentarismul excesiv sau păstrarea îndelungată a unor poziţii incorecte în special în perioadele lungi de timp petrecute la birou sau în timpul desfăşurării unor lucrări care presupun mișcări repetitive: aceste tulburări pot fi rezolvate cu ușurință cu un minim de activitate fizică și puţină atenție în organizarea corespunzătoare a locului de muncă și în luarea unor pauze la intervale regulate în vederea relaxării musculaturii. În fine, este bine să se acorde atenție frigului şi curenților de aer: în timpul verii este necesară evitarea curenţilor de aer şi diferenţelor bruşte de temperatură din mediile cu aer condiționat, iar în timpul iernii se recomandă acoperirea adecvată pentru a evita frigul și umiditatea.
Osteoporoza, care afectează în principal femeile aflate la menopauză, apare în mod inevitabil odată cu înaintarea în vârstă și, practic, toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani au un anumit grad de osteoporoză. Deși este o boală care se manifestă la vârsta a treia, ea își are rădăcinile în perioada dezvoltării: o lipsă a „saturației” țesutului osos în primii douăzeci de ani de viață va influența evoluția bolii la bătrânețe. Aceasta poate fi accelerată de asemenea prin aportul insuficient de calciu şi minerale în dietă.
Fractura, respectiv întreruperea continuității unui os, poate fi cauzată de boli care fac osul mai fragil. Deși fractura produce, de obicei, tumefacţie și durere acută, unele fracturi osoase ușoare sau parțiale pot provoca dureri progresive în zilele următoare. Prin urmare, în cazul în care apar anumite simptome în zilele următoare unui traumatism, este necesară efectuarea unor controale specifice pentru a verifica starea oaselor.
Artroza este o boală care distruge lent cartilajul, un țesut neted şi flexibil care imbracă capetele osoase ale articulatiilor, permițându-le să alunece fără a se freca unul de altul. Dar ea nu este singura din afecţiunile varstnicilor: cu ea se confruntă și tineri sub vârsta de 40 de ani. Procesul este lent, dar ireversibil: cartilajul se subțiază încetul cu încetul, apoi se fisurează. Cu trecerea timpului, inclusiv osul începe să se deterioreze. Citește mai multe despre artroză.