Durerile reumatice

Odată cu venirea sezonului rece sosesc şi ploile, vântul, umiditatea, temperaturile joase și chiar durerile de spate, articulare... ne întrebăm adesea: o fi reumatism? Este bine să lămurim faptul că, în cele mai multe cazuri, acele dureri mai mult sau mai puțin intense care ne însoțesc în mod frecvent în timpul lunilor mai reci și mai umede din an nu au nimic de a face cu reumatismele propriu-zise care se încadrează în tabloul clinic al unor patologii mult mai complexe.

 

Ce sunt reumatismele?

Termenul generic de reumatism se referă la boli, acute și cronice, destul de diferite între ele, dar asemănătoare prin prezența durerii și a focarelor de inflamație care afectează în principal articulațiile, tendoanele și mușchii, dar pot afecta şi alte regiuni.

Două dintre cele mai importante boli reumatice sunt artrita reumatoidă și reumatismul articular acut (sau boala reumatică sau febra reumatică).

 

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală autoimună: sistemul imunitar care ar trebui să apere organismul de agenții nocivi externi atacă în schimb componentele proprii ale organismului. În artrita reumatoidă sunt atacate cu precădere micile articulații și se observă apariția simetrică a unor leziuni la nivelul articulațiilor ambelor mâini, ale ambelor încheieturi, ale ambelor coturi etc., asociate cu durere, rigiditate (mai ales dimineața) și umflare; în cazul în care boala nu este tratată în mod corespunzător, articulațiile se deformează treptat până la o afectare gravă a mișcărilor. Uneori, pot fi afectate inclusiv articulațiile mari şi tendoanele. Prin analiza de sânge se descoperă de obicei prezenţa unui autoanticorp, denumit factor reumatoid.

 

Boala reumatică

Este o boală inflamatorie acută, care poate să apară ca o complicație a unei infecții acute a tractului respirator superior (amigdalite, faringite) cauzate de streptococul beta-hemolitic grup A. Anticorpii specifici pe care sistemul imunitar îi produce pentru a lupta cu microorganismul patogen pentru contracararea infecției, afectează, în acest caz, diverse componente ale organismului: articulațiile, țesutul subcutanat, uneori sistemul nervos central și, în principal, inima, unde pot provoca leziuni grave, în special la nivelul valvelor cardiace (auscultația detectează prezența unui suflu cardiac). Testele de sânge indică o creștere a valorilor globulelor albe, a vitezei de sedimentare (VSH), a antistreptolizinei-O (TAS) și a proteinei C reactive.