Infecţii urogenitale cauzate de protozoare
Printre infecțiile cu protozoare amintim tricomoniaza, respectiv o infecție genitală (care afectează femeile și bărbații) cauzată de Trichomonas vaginalis, un protozoar oval și mobil care se transmite în principal prin contact sexual. Cu toate că modul de transmitere mai frecvent este cel sexual, infecția se poate transmite și prin alte căi, de exemplu toalete, lenjerie de corp sau prosoape infectate. În orice caz, acesta din urmă este un fenomen mai rar, deoarece Trichomonas nu poate supraviețui mult timp în mediul extern.
Tricomoniaza
La majoritatea femeilor infectate, prezența Trichomonasului nu cauzează simptome clinice. Cu toate acestea, uneori, probabil din cauza unor factori legați de organismul-gazdă, se dezvoltă o infecție care se manifestă prin secreție vaginală galben-verzuie, uneori urât mirositoare, de multe ori asociată cu prurit intens sau cu durere vaginală care devine deosebit de intensă în timpul actului sexual și cu arsuri în timpul urinării.
Când apar simptomele clinice se recomandă să vă adresați medicului, care va efectua investigații diagnostice, teste de laborator (probă de secreție din vagin). În general, se efectuează analiza microscopică directă a probei care permite atât evidențierea caracterelor morfologice ale protozoarului, cât și mobilitatea sa caracteristică; se poate dovedi utilă și o analiză a culturii pe terenuri adecvate dezvoltării acestui protozoar.
În funcție de diferite situații, medicul poate considera necesar să prescrie și teste specifice pentru alte boli cu transmitere sexuală din cauza faptului că deseori tricomonaza poate fi asociată cu prezența altor infecții de origine bacteriană (precum gonoreea) sau micotică.
De obicei, Tricomonaza se tratează cu un agent antiinfecțios, și este necesară și tratarea partenerului sexual. Fiind o boală cu transmitere sexuală, se poate preveni posibila infectare prin utilizarea prezervativului în timpul raportului sexual.