Angelini Pharma prezintă date pe termen lung pentru cenobamat (ONTOZRY®) Demonstrarea beneficiului susținut la adulții cu epilepsie care se confruntă cu convulsii focale necontrolate
- Rezultatele unei analize post-hoc a studiului cu extensie deschisă C017 au demonstrat că 23,6% dintre pacienții cărora li s-a administrat tratament adjuvant cu cenobamat au obținut absența crizelor convulsive timp de cel puțin un an
- Analize adiționale post-hoc au constatat că pacienții care nu au obținut reducerea completă a convulsiilor, dar au reușit să mențină o reducere de 90-99% a frecvenței convulsiilor timp de până la cinci ani, nu au avut convulsii aproximativ 98% din zilele din perioada studiului
- Răspunsul clinic convingător, combinat cu profilul favorabil de tolerabilitate și siguranță, continuă să susțină utilizarea cenobamat în tratamentul adulților cu epilepsie care prezintă convulsii focale necontrolate
Roma (Italia) 4 Sep 2023 – Angelini Pharma, parte a companiei private Angelini Industries, a împărtășit astăzi rezultatele pozitive din analizele post-hoc ale studiului cu extensie deschisă C017 (OLE), care a demonstrat că tratamentul adjuvant cu cenobamat a oferit reducerea convulsiilor pe termen lung, inclusiv absența convulsiilor, în rândul anumitor pacienți cu epilepsie cu debut focal necontrolat. Rezultatele sunt prezentate în cadrul celui de-al 35-lea Congres Internațional de Epilepsie 2023 de la Dublin (Irlanda).
Cenobamat este un medicament anticonvulsiv (ASM-anti seizure medication) aprobat în Europa ca adjuvant al crizelor convulsive cu debut focal, cu sau fără generalizare secundară, la pacienți adulți cu epilepsie care nu a fost controlată adecvat având un istoric de tratament cu cel puțin două medicamente anti epileptice.
Într-o analiză post-hoc a studiului cu extensie deschisă C017 (OLE) (abstract #1324), absența convulsiilor timp de cel puțin un an a fost obținută de 23,6% dintre pacienți, 19% obținând absența convulsiilor din prima zi de tratament în OLE. Rezultatele arată, de asemenea, că 14,3% dintre pacienți au obținut absența convulsiilor timp de cel puțin doi ani și 7,5% dintre pacienți timp de cel puțin trei ani. Mai mult de jumătate (58,1%) dintre pacienți nu au avut crize convulsive tonico-clonice focale bilaterale (FBTC) timp de cel puțin un an, 42,6% timp de cel puțin doi ani și 27,8% timp de cel puțin trei ani, cu 25%, 21,9% și, respectiv, 17,2% dintre pacienți care au obținut absența convulsiilor din prima zi de tratament în OLE.
De asemenea, rezultatele au arătat că cenobamat a redus povara zilnică a convulsiilor la pacienții cu convulsii focale inadecvat controlate prin creșterea semnificativă a numărului de zile cu mai puține sau fără convulsii la acei pacienți care nu au obținut absența convulsiilor pe termen lung. O altă analiză post-hoc adițională astudiului C017 OLE (rezumat #151) a arătat că 17% dintre pacienții care au obținut o reducere de 90-99% a frecvenței convulsiilor au menținut acest răspuns pe durata participării lor la studiu (mediana = 291,3 săptămâni/ 5,5 ani), cu aproximativ 98% din zile fără convulsii și o reducere cu 93,% a riscului de zile cu convulsii.
Majoritatea pacienților tratați cu cenobamat (92%) care au obținut o reducere cu 90-99% a frecvenței crizelor convulsive a fost fără convulsii cel puțin 95% din zile pe toată durata studiului; 43,2% a fost fără convulsii 99% din zile pe toată durata studiului. Rezultatele au arătat, de asemenea, că numărul de zile cu crize convulsive a scăzut de-a lungul anilor, situându-se între 3,6% (anul 1) și 1,2% (anul 5). Aceste rezultate, împreună cu profilul favorabil de tolerabilitate și siguranță, au condus la rate de menținere de 90% după cinci ani, 60% după cinci ani, considerabil mai mari decât cele ale întregii populații.
Analiza post-hoc a studiului OLE (rezumat #1071) a evaluat zilele fără convulsii pentru pacienți pe baza ratelor de răspuns (≥50%, ≥75% și ≥90%), a medicamentelor anti-convulsii (ASM) concomitente și a numărului de ASM nesatisfăcătoare anterior, arătând ca ≥50% dintre respondenți au rămas fără convulsii timp de 91,8% din zile, ≥75% dintre respondenți au rămas 96,3% din zile fără convulsii și ≥90% dintre respondenți au rămas 98,2% din zile fără convulsii. Îmbunătățirile observate au fost independente de mecanismul de acțiune al ASM concomitente. Când s-a analizat procentul de zile fără convulsii la pacienții care au înregistrat eșec la un număr diferit de ASM, rata a variat de la 81,7% pentru cei care au reușit cu cel puțin șapte ASM la 91,0% pentru cei care nu au reușit cu doar una până la două ASM.
"Obiectivul tratamentului epilepsiei este de a atinge și menține absența convulsiilor, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil pentru mulți pacienți, în ciuda tratamentului activ cu medicamente anti-convulsive", a declarat Dr. Manuel Toledo, de la Spitalul Vall d'Hebron, profesor asociat, Universidad Autonoma de Barcelona, Spania. "Rezultatele analizei post-hoc a studiului cu extensie deschis C017 au arătat că tratamentul adjuvant cu cenobamat a ajutat 17% dintre pacienți să obțină o reducere cu 90-99% a frecvenței convulsiilor, cu aproximativ 98% din zile fără convulsii și rezultate menținute timp de până la cinci ani. Aceste date demonstrează că este posibil un nivel ridicat de reducere susținută a convulsiilor și ajută la informarea clinicienilor, astfel încât să putem ajuta mai mulți pacienți cu convulsii necontrolate să trăiască mai multe zile cu mai puține convulsii”.
"Persoanele care trăiesc cu convulsii focale sunt adesea trecute cu vederea în sistemul de sănătate, deoarece acestea primesc de obicei un tratament activ – însă suboptimal", a declarat Agnese Cattaneo, Chief Medical Officer, Angelini Pharma. “Ne-am angajat să scoatem la lumină aceste lacune de tratament și să ajutăm cât mai multe persoane care trăiesc cu epilepsie și convulsii focale necontrolate, deoarece acestea afectează fiecare aspect al vieții de zi cu zi și sunt asociate cu comorbidități severe, cum ar fi incapacitatea de a desfășura activități zilnice, leziuni și chiar moarte prematură. Suntem încântați să vedem aceste rezultate pozitive ale analizelor post-hoc ale studiului cu extensie deschisăC017, deoarece reafirmă că adăugarea de cenobamat ar putea contribui la asigurarea unui control mai mare al convulsiilor, pe termen lung, pentru acești pacienți."
Rezumatul datelor demografice de referință și al constatărilor privind siguranța
Caracteristicile demografice și ale bolilor la momentul inițial ale indicatorilor de CO17 OLE Trial*
OLE-mITT (n=354) |
|
Masculin % | 52% |
Vârsta (ani, medie) | 38 |
Numărul mediu de MAS inițiale | 2 |
Diagnosticul epilepsiei Durata (ani), mediana | 23 |
Frecvența crizelor convulsive inițiale pe 28 de zile | 9.5 |
Valoarea medie a expunerii în timp, exprimată în săptămâni | 282 |
Doza modală medie (min, max) | 300 (50, 400) |
*Date demografice de bază similare în analizele post-hoc raportate
Tolerabilitate și Siguranță Profile
Subpopulațiile analizate în cele trei analize post-hoc ale studiului cu extensie deschisă(OLE) au fost evaluate în raport cu populația totală de pacienți cu intenție de tratament modificată (mITT), definită ca toți pacienții care au luat cel puțin o doză de cenobamat și au avut orice date privind convulsiile înregistrate în OLE. Datele demografice și profilul de siguranță al tuturor populațiilor studiate au fost în concordanță cu datele anterioare și similare cu întreaga populație mITT. Nu au fost identificate noi probleme de siguranță.
###
Despre epilepsie
Epilepsia este una dintre cele mai răspândite boli neurologice din lume, afectând aproximativ 50 de milioane de oameni de toate vârstele. 1 În Europa, se estimează că aproximativ șase milioane de persoane trăiesc cu această boală.2 Epilepsia poate avea mai multe cauze potențiale, inclusiv genetică și alți factori, deși aproximativ jumătate din cazurile din întreaga lume nu au o cauză cunoscută.1
Complicațiile asociate cu epilepsia sunt severe, cu un risc de mortalitate prematură de până la două ori mai mare decât populația generală.1 Crizele recurente asociate cu această afecțiune au, de asemenea, efecte ample asupra sănătății fizice și mintale mai largi a unei persoane, asupra oportunităților de educație și angajare și asupra altor factori de calitate a vieții, cum ar fi relațiile sociale.1
Tratamentele disponibile sunt pentru a ajuta la reducerea convulsiilor și îmbunătățirea calității vieții, iar aproximativ 70% dintre persoanele care trăiesc cu epilepsie sunt considerate a fi receptive la aceste tratamente.1
Despre studiul C017 cu extensie deschisă
C017 a fost un studiu multicentric, dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, doză-răspuns, pentru a evalua siguranța și eficacitatea cenobamat ca terapie adjuvantă la adulții cu epilepsie focală necontrolată, în ciuda tratamentului cu unul până la trei medicamente anticonvulsive (ASM). Pacienții care au finalizat studiul dublu-orb și au îndeplinit eligibilitatea studiului au avut opțiunea de a se înscrie într-o extensie deschisă (OLE) pentru a oferi informații suplimentare despre profilul clinic și de siguranță pe termen lung al cenobamat adjuvant.
Din totalul participanților cu intenție de tratament modificată (mITT) (n=354) în cadrul studiului OLE, 75% (n=265) au fost randomizați pentru a li se administra cenobamat și 25% (n=90) pentru a li se administra placebo. Toți pacienții au fost supuși unei conversii dublu-orb de două săptămâni la o doză țintă de cenobamat 300 mg. În timpul fazei de tratament cu OLE, ASM concomitente au putut fi adăugate, îndepărtate sau ajustate, iar doza de medicament ajustată.
Despre cenobamat (ONTOZRY)®
Cenobamat este un medicament anticonvulsiv (ASM) aprobat în Europa ca adjuvant al crizelor convulsive cu debut focal, cu sau fără generalizare secundare, la pacienți adulți cu epilepsie care nu a fost controlată adecvat în ciuda unui istoric de tratament cu cel puțin două medicamente antiepileptice.
Cenobamat este o moleculă cu greutate mică, nouă, care oferă un mecanism unic, dual, complementar de acțiune, care vizează tratamentul convulsiilor. Mecanismul dual unic de acțiune sugerează că are potențialul atât de a preveni inițierea convulsiilor, cât și de a limita răspândirea convulsiilor.3,4
Cenobamat a fost descoperit și dezvoltat de SK Biopharmaceuticals și filiala sa americană SK Life Science.
Datele pe termen lung privind cenobamat sunt studiate în extensii deschise ale studiilor dublu-orb controlate cu placebo, precum și în studii deschise de siguranță, la adulți cu crize convulsive focale necontrolate. În plus, produsul este evaluat într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, evaluând siguranța și eficacitatea acestuia ca terapie adjuvantă la pacienții cu convulsii tonico-clonice primar generalizate (NCT03678753).5–9
Referinţe
- WHO. “Epilepsy Key Facts.” N.p., 9 Feb. 2023. Web. 24 Aug. 2023.
- Zarocostas J. BMJ 2010; 341 :c4756 doi:10.1136/bmj.c4756
- Guignet et al. Epilepsia 2020;61:2329–39
- Löscher et al. Epilepsia 2021;62:596–614
- French et al. Epilepsia 2021;62:2142–50
- Klein et al. Neurology 2022, 99 (10) e989–e998
- Chung et al. Neurology 2020;94:e2311–e22
- Krauss et al. Lancet Neurol 2020;19:38–48
- Sperling et al. Epilepsia 2020;61:1099–108