Angelini Pharma sărbătorește Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

World Patient Day
  • Published: 17 sept. 2024

Lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2019 și sărbătorită anual pe 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului (WPSD) aduce în discuție provocarea siguranței pacientului în domeniul sănătății publice. Reunind pacienți, familii, îngrijitori, profesioniști din domeniul sănătății și factori de decizie politică, această inițiativă își propune să crească la nivel global gradul de conștientizare cu privire la siguranța pacienților și să solicite solidaritate și acțiuni comune pentru a asigura îmbunătățiri durabile și semnificative ale siguranței asistenței medicale.

Tema celei de-a șasea ediții, este dedicată Îmbunătățirii diagnosticului pentru siguranța pacienților cu sloganul ”Get it right, make it safe!”. Definit de OMS ca identificarea problemei de sănătate a unui pacient, diagnosticul implică, de obicei, discuții, examinări, teste, revizuirea rezultatelor și diagnostic final, înainte de a putea fi oferit accesul la tratamentul necesar. Pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății lucrează împreună pentru a naviga în acest proces complex în timpul căruia poate apărea eșecul stabilirii unei explicații corecte și în timp util pentru problema de sănătate a pacientului - de la diagnostic întârziat, incorect până la eșec în comunicare lui.

Un domeniu prioritar care necesită acțiuni urgente și concrete, erorile de diagnostic reprezintă aproape 16% din vătămările ce pot fi prevenite în sistemul de sănătate, prelungind boala, uneori chiar provocând dizabilități sau deces. Încurajată de posibilitatea de a dezvolta medicamente eficiente și sigure care să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din întreaga lume, Angelini Pharma recunoaște Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2024 ca fiind o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța diagnosticului precis și oferit în timp util.

Parte din departamentul de reglementare al Angelini Pharma, Pamela Rossi, Klara Kotyzova și Patrizia Ciavatta, participă la o campanie socială care amplifică mesajele cheie pentru conștienizarea importanței diagnosticului corect și a siguranței pacienților.

Prezentând sistemul de farmacovigilență al Angelini Pharma, Pamela Rossi (Global Pharmacovigilance Compliance Senior Manager and QPPV) se concentrează pe monitorizarea continuă, evaluarea, înțelegerea și prevenirea reacțiilor adverse la medicamente. „La Angelini Pharma colectăm date de siguranță din toate sursele, inclusiv de la profesioniștii din domeniul sănătății, pacienți, studii clinice, social media și literatura medicală, pentru a defini în mod corespunzător profilul de siguranță al produselor noastre și pentru a oferi pacienților îngrijiri de înaltă calitate, afirmă Rossi, explicând angajamentul Angelini Pharma de a preveni vătămarea pacientului prin utilizarea adecvată a produselor sale.

Klara Kotyzova (Global Pharmacovigilance Director) se concentrează pe găsirea tratamentelor potrivite și a soluțiilor inovatoare pentru a preveni agravarea simptomelor și a vătămării pacientului din cauza expunerii ineficiente și inutile la medicamente. Abordând nevoia crescută de siguranță a pacienților din cauza complexității tot mai mari a sistemelor de asistență medicală și a creșterii prejudiciului pacienților în unitățile de asistență medicală, Kotyzova explică „în fiecare zi ne valorificăm expertiza internă și resursele globale pentru a ne asigura că produsele noastre oferă toate informațiile necesare pentru deciziile de tratament adecvate”.

În cele din urmă, Patrizia Ciavatta (Executive Director Global Regulatory Affairs and PV) subliniază viziunea echipei de reglementare privind siguranța pacienților ca fiind mult mai mult decât o simplă obligație de reglementare”. Angajată în monitorizarea constantă a siguranței produselor Angelini Pharma și comunicarea acestor informații în timp util și transparent către pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății și autorităților de reglementare, Ciavatta afirmă: „Suntem atât de mândri să susținem Ziua Mondială a Siguranței Pacientului în acest an [ …], îmbrățișând pe deplin obiectivele de a crește gradul de conștientizare a publicului, angajamentul și înțelegerea siguranței pacienților, de a promova solidaritatea și acțiunea la nivel mondial și de a aborda probleme specifice legate de siguranța pacienților”.

Bazându-se pe o serie de reuniuni la nivel înalt privind siguranța pacienților, în această zi, OMS a stabilit un plan global de acțiune și a propus o gamă largă de activități, inclusiv iluminarea monumentelor și locurilor publice în culoarea portocalie. Pentru a afla mai multe despre inițiativa Angelini Pharma și  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, vă rugăm să vizitați pagina LinkedIn Angelini Pharma.