Noul Raport Headway subliniază impactul social al eco-anxietății, o nouă tulburare de sănătate mintală pre-traumatică
- Cele mai importante constatări ale raportului evidențiază impactul continuu pe care crizele paralele multiple îl au asupra sănătății mintale în Europa, subliniind nevoia urgentă ca indivizii, comunitățile, societățile și factorii de decizie să îmbunătățească bunăstarea mintală pe întreg continentul și să promoveze o societate mai sănătoasă și mai rezistentă pentru generațiile actuale și cele viitoare.
- Eco-anxietatea, o tulburare de stres pre-traumatic în care problemele de sănătate mintală legate de evenimentele traumatice iminente încep să fie resimțite, se răspândește în special în rândul generațiilor tinere, ceea ce duce la un nivel crescut de stres, disperare și sentiment de neajutorare.
- Dovezile empirice arată o legătură directă între teama cauzată de încălzirea globală sau expunerea la fenomene meteorologice extreme și tulburările de sănătate mintală.
Bruxelles, 25 octombrie 2023 – Eco-anxietatea, caracterizată printr-o frică generalizată legată de schimbările climatice și de consecințele acestora, a devenit o preocupare semnificativă pentru sănătatea mintală, în special în rândul tinerilor. O nouă cercetare prezentată astăzi la Parlamentul European de Europe House – Ambrosetti, un grup italian de experți, împreună cu Angelini Pharma, o companie farmaceutică internațională ce face parte din Angelini Industries, cu capital privat, a arătat că tot mai mulți cetățeni din Europa suferă de o frică omniprezentă de schimbările climatice și de consecințele acestora.
Pentru prima dată de la lansarea inițiativei Headway în 2017, raportul „Headway - Indexul sănătății mintale 3.0” a analizat în mod specific anxietatea ecologică ca un nou factor cheie. Creat ca parte a unei inițiative menite să abordeze probleme importante în sănătatea mintală în întreaga Europa, acest indice compozit compară sănătatea mintală în cele 27 țări din UE și Regatul Unit folosind 54 de indicatori de performanță. Acesta cuprinde trei macro-domenii: determinanții sănătății mintale, starea de sănătate mintală a unei populații și receptivitatea sistemelor naționale de sănătate la nevoile oamenilor legate de asistența medicală, locurile de muncă, școli și societate, în general.
Raportul arată că, în medie, mai mult de o treime dintre europeni (37%) se simt expuși amenințărilor legate de schimbările climatice. În țările în care efectele schimbărilor climatice sunt deja tangibile/ vizibile prin fenomene meteorologice extreme, cum ar fi Italia, Spania și Grecia – parte a așa-numitului punct fierbinte mediteranean, una dintre regiunile cu cea mai rapidă încălzire de pe pământ – impactul asupra sănătății mintale poate fi chiar mai puternic. Definită ca o tulburare de stres pre-traumatic, majoritatea formelor de eco-anxietate sunt non-clinice, dar pot contribui și agrava condițiile preexistente de sănătate mintală.
Dincolo de eco-anxietate, raportul indică o serie de crize paralele care afectează sănătatea mintală a oamenilor. Conflictele geopolitice, tensiunile sociale și criza costului vieții au afectat viața de zi cu zi a milioane de europeni, 62% dintre europeni raportând că sunt afectați de actuala poli-criză. Tinerii se evidențiază ca un grup deosebit de vulnerabil. Conform constatărilor raportului, aproximativ 20% dintre copii se confruntă cu probleme de sănătate mintală în timpul anilor de școală, iar unul din cinci raportează sentiment de tristețe și anxietate cu privire la viitor din cauza singurătății, agresiunii și provocărilor legate de temele școlare. În plus, 45% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani raportează neliniște și extenuare zilnică asociate cu anxietatea ecologică.
„În timp ce tulburările de sănătate mintală pot afecta pe oricine, indiferent de naționalitate, mediul socio-economic, sex sau etnie, tinerii și alte populații vulnerabile pot experimenta niveluri disproporționate de neliniște și au nevoie mai mare de sprijin”, a declarat Maria Walsh, membru al Parlamentului European pentru circumscripția Midlands-North-West. „Incorporarea politicilor personalizate și a intervențiilor de asistență medicală care oferă sprijin cuprinzător în domeniul sănătății mintale pentru provocările unice cu care se confruntă acești indivizi, unele vizibile deja în anumite state membre, ar putea ajuta la abordarea tulburărilor de sănătate mintală pe măsură ce apar și să asigure sprijin și tratament adecvat.”
Oferind o imagine de ansamblu asupra sănătății mintale în Europa, bazată pe o gamă largă de informații colectate și analizate, „Headway - Indexul sănătății mintale” poate servi și ca un barometru al capacității fiecărei țări de a produce baze de date eficiente și comparabile. Headway, continuă să evidențieze diferențele și limitările structurale dintre diferitele baze de date și sistemele de sănătate și de asistență socială, pledând pentru o comparabilitate mai mare și pentru a înțelege mai bine starea actuală de sănătate mintală a populației din diferite țări europene și modul în care acestea răspund nevoilor de sănătate mintală.
Având în vedere acest lucru, există diferențe semnificative în modul în care problemele de sănătate mintală sunt tratate în țările chestionate, iar raportul indică scoruri mai mari sau mai mici bazate pe receptivitatea la locurile de muncă, școli și societatea globală. În fruntea clasamentului țărilor a căror valori au fost utilizate pentru raportul Headway sunt Danemarca, Suedia și Finlanda, în timp ce Slovacia, Grecia și Croația au avut tendința de a avea scoruri mai mici. Important este că o scădere a scorului unei țări nu înseamnă neapărat că serviciile sale de sănătate mintală s-au înrăutățit, ci ar putea indica mai degrabă că în alte țări s-au îmbunătățit mai repede.
„În acest ultim an, populația europeană s-a confruntat cu apariția unor factori de criză economică, socială, geopolitică și de mediu cu impact semnificativ asupra sănătății mintale a oamenilor”, a declarat Elisa Milani, coordonator de proiect și consultant, zona de sănătate la The European House – Ambrosetti . „În acest scenariu, Indicele de sănătate mintală Headway, ajuns la a treia ediție, continuă să reprezinte un instrument util pentru monitorizarea și planificarea politicilor de sănătate, bunăstare, educație și mediu în sănătatea mintală în țările europene. În această eră post-pandemică, care a fost numită poli-criză din cauza apariției mai multor crize și provocări, adoptarea instrumentelor bazate pe date pentru factorii de decizie este o oportunitate de a identifica cele mai critice domenii și, în consecință, de a interveni printr-un proces multidisciplinar și printr-o abordare colaborativă, care vizează construirea unei societăți echitabile și mai rezistente în ansamblu.”
„Strategia de sănătate mintală a Comisiei Europene lansată recent se concentrează pe prevenire, acces la îngrijire și reintegrare în societate. Este un exemplu încurajator al conștientizării tot mai mari în rândul guvernelor naționale, al mediului academic, al industriei asistenței medicale și al altor părți interesate că este nevoie de un sprijin mai cuprinzător pentru a aborda creșterea fără precedent a problemelor de sănătate mintală în Europa”, a declarat Jacopo Andreose, director executiv la Angelini Pharma. „Suntem recunoscători Parlamentului European și partenerului nostru, Europe House – Ambrosetti, pentru că nu a încetat să sprijine și să se implice în cercetări precum raportul Headway și așteptăm cu nerăbdare un dialog consolidat, schimbarea paradigmei și împărtășirea celor mai bune practici în jurul acestei imagini mai complete a sănătății mintale în toată Europa.”
Pentru a afla mai multe despre „Headway: un nou drum de parcurs în sănătatea mintală” sau pentru a descărca raportul complet, vă rugăm să vizitați:
https://healthcare.ambrosetti.eu/it/incontri/view/12938.
Despre Headway
Inițiativa Headway abordează probleme importante legate de sănătatea creierului și sănătatea mintală în întreaga Europă. Lansată în 2017 de către The European House – Ambrosetti, un grup de experți italian, în parteneriat cu Angelini Pharma, parte a companiei private Angelini Industries, are scopul de a crea o platformă multidisciplinară de reflecție strategică, analiză, dialog și comparare între diverse experiențe europene în managementul persoanelor afectate de tulburări mintale.
De la începuturile sale, inițiativa Headway a crescut pentru a include mai multe studii, rapoarte și activități dedicate promovării dezbaterilor despre serviciile și managementul de sănătate mintală necesare pacienților care trăiesc cu aceste tulburări în întreaga Europă.
„Headway: un nou drum de parcurs în sănătatea mintală” este cel mai recent proiect al inițiativei Headway și oferă o imagine dinamică și mai completă a efectelor intervențiilor în domeniile sănătății, social, de ocupare a forței de muncă, educațional și de mediu asupra stării de sănătate mintală a populației.